misiak
misiak
07.05.12, 14:25 | Gimnazjum | Chemia (zadanie)
Zgłoś

Chemia

zadanie 3 strona 115.gorzka czekolada zawiera 32% tłuszczu.Oblicz ile gramów tłuszczu dostarcza się organizmowi po zjedzeniu jedna czwarta tabliczki czekoladyo masie 200 g.
zadanie 4, strona 115.Kostka masła o masie 200 g zawiera 82%(procent masowy)tłuszczu, a 250 g margaryny 75% tłuszczu.Oblicz masę tłuszcu zawartą w każdej z kostek.Napisz, czym różnią się tłuszcze występujące w maśle i margarynie.

10 pkt
Czym są punkty?

Najlepsza odpowiedź:

cukiereczek
cukiereczek | 07.05.12, 15:11

zad3
1/4 * 200 g=50g
32%=0,32
0,32*50g=16 g
odp : dostarczymy organizmowi 16 g tłuszczu.

zad4
200g -> 100%
x -> 82%
---------------
x = 164g -masa tłuszczu w kostce masła

250g -> 100%
x -> 75%
----------------
x = 187,5g -masa tłuszczu w kostce margaryny

odp ; Tłuszcze zawarte w kostce masła są pochodzenia zwierzęcego, a te zawarte w margarynie pochodzenia roślinnego.

(2)

  • Bane
    Bane | 07.05.12, 14:41

    3. 1/4 z 200g tabliczki to 50g. Z tego 32% to tłuszcz. A zatem taka porcja czekolady dostarcza 50*0,32 = 16 g tłuszczu.
    4. Masło: 82% z 200g to 200*0,82 = 164 g tłuszczu
    Margaryna : 75% z 250g to 250*0,75= 187,5 g tłuszczu.
    Róznice: Tłuszcze w maśle są pochodzenia zwierzęcego (mleko), w margarynie - roślinnego (olej). Masło składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, margaryna z nasyconych kwasów tłuszczowych, które zostały nasycone w trakcie produkcji margaryny (przedtem - jako oleje - były nienasycone), oraz z małych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło jest z reguły sprzedawane jako "czysty" produkt, do margaryny są często dodawane barwniki (np. karotenoidy), witaminy i inne.
    (w moim osobistym odczuciu, tak poza tym, masło jest zwyczajnie smaczniejsze).

  • cukiereczek
    cukiereczek | 07.05.12, 15:11

    zad3
    1/4 * 200 g=50g
    32%=0,32
    0,32*50g=16 g
    odp : dostarczymy organizmowi 16 g tłuszczu.

    zad4
    200g -> 100%
    x -> 82%
    ---------------
    x = 164g -masa tłuszczu w kostce masła

    250g -> 100%
    x -> 75%
    ----------------
    x = 187,5g -masa tłuszczu w kostce margaryny

    odp ; Tłuszcze zawarte w kostce masła są pochodzenia zwierzęcego, a te zawarte w margarynie pochodzenia roślinnego.


Edytor zaawansowany Zamknij
Podgląd:
Nazwa Kod Rezultat
Odstęp \ a następnie spacja
Nowa linia \\
Potęga x^{2}
Ułamek \frac{x}{y}
Pierwiastek \sqrt{x}
Pierwiastek n-tego stopnia \sqrt[n]{x}
Iloczyn wektorowy \times
Iloczyn skalarny \cdot
Układ 2 równań \left \{ {{y=2} \atop {x=2}} \right
Układ n równań (każde w nowej linii) \begin{cases} ax+b=0\\cx+d=0\\ex+f=0 \end{cases}
Indeks dolny x_{123}
Indeks górny x^{123}
Znaki specjalne \backslash \ \% \ \# \ \$ \ \& \ \^ \ \~
Kwantyfikator "istnieje" \exists
Kwantyfikator "dla każdego" \forall
Suma zbiorów \cup
Iloczyn zbiorów \cap
Mniejsze lub równe \leq
Większe lub równe \geq
Nierówność \neq
Około \approx
Najczęściej używane symbole:
Pi \pi
Nieskończoność \infty
Alfa \alpha
Beta \beta
Gamma \gamma
Wyrażenia zaawansowane:
Całka nieoznaczona \int{x}\, dx
Całka oznaczona \int\limits^a_b {x} \, dx
Limes \lim_{n \to \infty} a_n
Suma szeregu \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}
Macierz \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]