http://www.kowbojki.pl Na co macie ochotę? http://www.kowbojki.pl Lubicie jak mężczyżni nazywają was http://www.kowbojki.pl Zaakcetowalibyscie to u partnera ? http://www.kowbojki.pl Zaakcetowalibyscie to u partnera ? http://www.samosia.pl Napisała do mnie jakaś trenerka suk XD http://www.samosia.pl Wkur)wiają http://www.samosia.pl DO JUSTYNY http://www.kowbojki.pl Lubicie jak mężczyżni nazywają was http://www.kowbojki.pl Lubicie jak mężczyżni nazywają was http://www.kowbojki.pl Zastaawiam się czemu na kowbojkach nie funkcjonuje opcja tzw "czanej listy" http://www.kowbojki.pl Kiedy go widzę, to mnie skręca http://www.kowbojki.pl Każda nawet przeciętna może mieć każdego http://www.kowbojki.pl Zastaawiam się czemu na kowbojkach nie funkcjonuje opcja tzw "czanej listy" http://www.samosia.pl Jak macie http://www.kowbojki.pl Koleżanka chce mnie podać do sądu za zniszczenie jej... czy to możliwe ? http://www.samosia.pl Ile wy macie http://www.kowbojki.pl Kiedy go widzę, to mnie skręca http://www.samosia.pl Czy ktoś mnie tu lubi ? :) http://www.kowbojki.pl Na co macie ochotę? http://www.kowbojki.pl Kiedy go widzę, to mnie skręca http://www.kowbojki.pl W jakim wieku straciliście dziewictwo/prawictwo? http://www.samosia.pl Chcielibyście być bezpłodni? http://www.samosia.pl Jak macie http://www.kowbojki.pl Każda nawet przeciętna może mieć każdego http://www.kowbojki.pl Kiedy go widzę, to mnie skręca http://www.samosia.pl DO JUSTYNY http://www.kowbojki.pl W jakim wieku straciliście dziewictwo/prawictwo? http://www.kowbojki.pl Każda nawet przeciętna może mieć każdego http://www.samosia.pl Ło matko, mój brzuch x.x http://www.samosia.pl Napisała do mnie jakaś trenerka suk XD http://www.kowbojki.pl Sztuka dorastania http://www.kowbojki.pl Sztuka dorastania http://www.kowbojki.pl Każda nawet przeciętna może mieć każdego http://www.kowbojki.pl Koleżanka chce mnie podać do sądu za zniszczenie jej... czy to możliwe ? http://www.samosia.pl Ło matko, mój brzuch x.x http://www.kowbojki.pl Sztuka dorastania http://www.kowbojki.pl W jakim wieku straciliście dziewictwo/prawictwo? http://www.samosia.pl Piesek ma racje. http://www.kowbojki.pl Na co http://www.kowbojki.pl Na co http://www.kowbojki.pl W jakim wieku straciliście dziewictwo/prawictwo? http://www.kowbojki.pl Koleżanka chce mnie podać do sądu za zniszczenie jej... czy to możliwe ? http://www.kowbojki.pl Zaakcetowalibyscie to u partnera ? http://www.samosia.pl Piesek ma racje. http://www.samosia.pl Piesek ma racje. http://www.samosia.pl DO JUSTYNY http://www.kowbojki.pl Zastaawiam się czemu na kowbojkach nie funkcjonuje opcja tzw "czanej listy" http://www.kowbojki.pl Lubicie jak mężczyżni nazywają was http://www.kowbojki.pl Sztuka dorastania http://www.kowbojki.pl Na co http://www.kowbojki.pl Na co macie ochotę? http://www.kowbojki.pl Koleżanka chce mnie podać do sądu za zniszczenie jej... czy to możliwe ? http://www.samosia.pl Z Samosi powinien/powinna odejść: ... http://www.samosia.pl Chcielibyście być bezpłodni? http://www.samosia.pl Czy ktoś mnie tu lubi ? :) http://www.kowbojki.pl Zaakcetowalibyscie to u partnera ? http://www.kowbojki.pl Na co macie ochotę? http://www.samosia.pl Z Samosi powinien/powinna odejść: ... http://www.kowbojki.pl Zastaawiam się czemu na kowbojkach nie funkcjonuje opcja tzw "czanej listy" http://www.samosia.pl Z Samosi powinien/powinna odejść: ... http://www.kowbojki.pl Na co http://www.samosia.pl Wkur)wiają
ronaldo7
ronaldo7
11.11.13, 07:20 | Liceum/Technikum | Matematyka (zadanie)
Zgłoś

Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty

Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty A i B.

a) A(,4), B(0,10)
b) A(,3), B(1,5)

Potrzebne na jutro, a nie potrafię obliczyć z pierwiastkami.

7 pkt
Czym są punkty?
Odpowiedz

(17)

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

  • gość
    gość | 12.11.13, 20:10

    a) A = ( p(6); 4) B = (0 ; 10) y = a x + b czyli 4 = a* p(6) + b 10 = a*0 + b --> b = 10 ------------------- b = 10 4 = a* p(6) + 10 a* p(6) = 4 - 10 = - 6 a = -6 : p(6) = - p(6) zatem a = - p(6) <-- współczynnik kierunkowy y = - p(6) x + 10 ===================== p(6) <-- pierwiastek kwadratowy z 6 ----------------------------------------------------------------- b) A = ( p(2); 3) B = (1 ; 5) zatem 3 = a* p(2) + b 5 = a*1 + b ----------------- 3 = a* p(2) + b 5 = a + b --------------- odejmujemy stronami 5 - 3 = a - a*p(2) 2 = a *( 1 - p(2)) a = 2 /[ 1 - p(2)] a = [ 2 *(1 + p(2))] / [ ( 1 - p(2))*(1 + p(2))] a = ( 2 * (1 + p(2))]/ [ 1 - 2] a = - 2 *( 1 + p(2)) <--- współczynnik kierunkowy ================

Zadanie

gość
Wymagane minimum 4 znaki. Pozostało: 50000 znaków. Edytor zaawansowany »
Dodaj załącznik »

Edytor zaawansowany Zamknij
Podgląd:
Nazwa Kod Rezultat
Odstęp \ a następnie spacja
Nowa linia \\
Potęga x^{2}
Ułamek \frac{x}{y}
Pierwiastek \sqrt{x}
Pierwiastek n-tego stopnia \sqrt[n]{x}
Iloczyn wektorowy \times
Iloczyn skalarny \cdot
Układ 2 równań \left \{ {{y=2} \atop {x=2}} \right
Układ n równań (każde w nowej linii) \begin{cases} ax+b=0\\cx+d=0\\ex+f=0 \end{cases}
Indeks dolny x_{123}
Indeks górny x^{123}
Znaki specjalne \backslash \ \% \ \# \ \$ \ \& \ \^ \ \~
Kwantyfikator "istnieje" \exists
Kwantyfikator "dla każdego" \forall
Suma zbiorów \cup
Iloczyn zbiorów \cap
Mniejsze lub równe \leq
Większe lub równe \geq
Nierówność \neq
Około \approx
Najczęściej używane symbole:
Pi \pi
Nieskończoność \infty
Alfa \alpha
Beta \beta
Gamma \gamma
Wyrażenia zaawansowane:
Całka nieoznaczona \int{x}\, dx
Całka oznaczona \int\limits^a_b {x} \, dx
Limes \lim_{n \to \infty} a_n
Suma szeregu \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}
Macierz \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]