kujon
kujon
26.10.13, 21:49 | Szkoła podstawowa | Matematyka (zadanie)
Zgłoś

Pani Nowakowska i pan Zieliński robili zakupy w sklepie warzywnym. a)P

Pani Nowakowska i pan Zieliński robili zakupy w sklepie warzywnym.
a)Pan Zieliński kupił 3.5kg ziemniaków , 1 kg 35 dag ogórków i 35 dag winogron.ile ważyły jego zakupy?. ile za nie zapłacił
b)Pani Nowakowska kupiła: 0,5 kg marchewki, 40 dag pietruszki, 1.6 kg pomidorów i dwa pory.kto zapłacił więcej za swoje zakupy? O ile więcej.
Cennik
pietruszka 1.60 zł/kg
marchew 2.40 zł/kg
ziemniaki 1.30 zł/kg
por 1.00 zł/szt
winogron 6.50 zł/kg
seler 0,80 zł/szt
pomidory 3.50 zł/kg
buraki 1.95 zł/kg
ogórki 2.80zł/kg

3 pkt
Czym są punkty?
Odpowiedz

(2)

  • gość
    gość | 26.10.13, 23:13

    Pan Zielinski
    ziemniaki-3,5 kg cena za ilość kupna 1,30 razy 3,5=4,55zł
    ogórki-1,35kg cena za ilość kupna 2,80 razy 1,35=3,78zł
    winogrona-0,35 kg cena za ilość kupna 6,50 razy 0,35=2,275
    waga:3,5kg+1,35kg+0,35kg=5kg i 20 dag
    cena4,55 + 3,78 +2,275=10,605

    Pani Nowacka

    marchewka 0,5kg cena za ilość kupna 2,40 razy 0,50=1,20zł
    pietruszka 0,40cena za ilość kupna 0,40 razy 1,60=0,64 zł
    pomidory1.6 kg cena za ilość kupna 1,6 razy 3,50=5,6zł
    pory 2 sztuki 1sztuka 1zł=2 razy 1=2 zł cena za ilość kupna 2 zł razy 1zł=2zł
    waga:0,5kg+0,40kg+1,6kg=2,5kg
    cena:1,20zł +0,64zł+5,64zł+2zł=9,48zł
    Pan Zieliński 10,605zł
    Pani Nowicka 9,48zł
    10,605>9,48
    Odp. Pan zieliński zapłacił więcej za swoje zakupy różnica ta wynosi :1,125zł

  • gość
    gość | 29.10.13, 09:12

    A) 3.5kg+1.35kg+0.35kg=5.20kg
    3.5*1.30+1.35*2.80+0.35*6.50=4.55+3.78+2.27=10.6(zł)
    b)0,5*2,40+0,4*1,6+1,6*3,50+2*1=1.20+0,64+5,60+2=9,44(zł)

    10,60-9,44=1,16(zł)
    odp: Pan zielinski zaplacil o 1.16 zł wiecej za swoje zakupy.

Zadanie

gość
Wymagane minimum 4 znaki. Pozostało: 50000 znaków. Edytor zaawansowany »
Dodaj załącznik »

Edytor zaawansowany Zamknij
Podgląd:
Nazwa Kod Rezultat
Odstęp \ a następnie spacja
Nowa linia \\
Potęga x^{2}
Ułamek \frac{x}{y}
Pierwiastek \sqrt{x}
Pierwiastek n-tego stopnia \sqrt[n]{x}
Iloczyn wektorowy \times
Iloczyn skalarny \cdot
Układ 2 równań \left \{ {{y=2} \atop {x=2}} \right
Układ n równań (każde w nowej linii) \begin{cases} ax+b=0\\cx+d=0\\ex+f=0 \end{cases}
Indeks dolny x_{123}
Indeks górny x^{123}
Znaki specjalne \backslash \ \% \ \# \ \$ \ \& \ \^ \ \~
Kwantyfikator "istnieje" \exists
Kwantyfikator "dla każdego" \forall
Suma zbiorów \cup
Iloczyn zbiorów \cap
Mniejsze lub równe \leq
Większe lub równe \geq
Nierówność \neq
Około \approx
Najczęściej używane symbole:
Pi \pi
Nieskończoność \infty
Alfa \alpha
Beta \beta
Gamma \gamma
Wyrażenia zaawansowane:
Całka nieoznaczona \int{x}\, dx
Całka oznaczona \int\limits^a_b {x} \, dx
Limes \lim_{n \to \infty} a_n
Suma szeregu \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}
Macierz \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]