paulinka97
paulinka97
27.10.13, 12:34 | Gimnazjum | Matematyka (zadanie)
Zgłoś

Szkoła zakupiła pięć telewizorów za kwotę 7320 zł.Cena jednego telewiz

Szkoła zakupiła pięć telewizorów za kwotę 7320 zł.Cena jednego telewizora bez podatku VAT wynosi 1200 zł.Ile procent wynosi podatek VAT?

8 pkt
Czym są punkty?
Odpowiedz

(3)

  • gość
    gość | 28.10.13, 00:07

    7320:5=1464zł= cena brutto 1 telewizora

    1200zł=100%
    1464zł=x %
    x=1464100:1200
    x=122%
    122%-100%=22%
    odp. stawka podatku vat to 22%

  • gość
    gość | 28.10.13, 01:32

    5 x 1200 = 6000 tys.
    7320 - 6000 = 1320
    1320 : 5 = 264 zł
    Odp: Cena JEDNEGO TV z Vat wynosi 1464zł , VAT wynosi 264zł




    Pozdro

  • gość
    gość | 28.10.13, 12:29

    7320zł:5 = 1454 zł. - cena jednego telewizora
    1454zł-1200 zł = 254 zł . - podatek

Zadanie

gość
Wymagane minimum 4 znaki. Pozostało: 50000 znaków. Edytor zaawansowany »
Dodaj załącznik »

Edytor zaawansowany Zamknij
Podgląd:
Nazwa Kod Rezultat
Odstęp \ a następnie spacja
Nowa linia \\
Potęga x^{2}
Ułamek \frac{x}{y}
Pierwiastek \sqrt{x}
Pierwiastek n-tego stopnia \sqrt[n]{x}
Iloczyn wektorowy \times
Iloczyn skalarny \cdot
Układ 2 równań \left \{ {{y=2} \atop {x=2}} \right
Układ n równań (każde w nowej linii) \begin{cases} ax+b=0\\cx+d=0\\ex+f=0 \end{cases}
Indeks dolny x_{123}
Indeks górny x^{123}
Znaki specjalne \backslash \ \% \ \# \ \$ \ \& \ \^ \ \~
Kwantyfikator "istnieje" \exists
Kwantyfikator "dla każdego" \forall
Suma zbiorów \cup
Iloczyn zbiorów \cap
Mniejsze lub równe \leq
Większe lub równe \geq
Nierówność \neq
Około \approx
Najczęściej używane symbole:
Pi \pi
Nieskończoność \infty
Alfa \alpha
Beta \beta
Gamma \gamma
Wyrażenia zaawansowane:
Całka nieoznaczona \int{x}\, dx
Całka oznaczona \int\limits^a_b {x} \, dx
Limes \lim_{n \to \infty} a_n
Suma szeregu \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}
Macierz \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]